Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Czas:
45 min + chłodzenie

Porcje
10

Składniki

Spód

  • 200 g herbatników lub ciasteczek maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa

  • 500 g serka śmietankowego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • ok. 300 g świeżych truskawek

Wierzch

  • 1 galaretka truskawkowa
  • Truskawki do dekoracji
  • Pestki granatu
  • Drobne perełki cukrowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

1. Spód

  1. Pokrusz herbatniki na drobno i wymieszaj z roztopionym masłem.
  2. Masę ciasteczkową wyłóż na dno formy w kształcie serca, dociśnij i schłodź w lodówce.

2. Masa serowa

  1. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
  2. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia.
  3. Ubij śmietankę na półsztywno.
  4. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem i wanilią, następnie dodaj przestudzoną czekoladę.
  5. Połącz z bitą śmietanką.
  6. Rozpuść żelatynę, zahartuj ją kilkoma łyżkami masy serowej, a następnie dodaj do całości i dokładnie wymieszaj.
  7. Na schłodzonym spodzie ułóż połówki truskawek przecięciem do zewnątrz przy brzegach formy.
  8. Wlej masę serową, wyrównaj i schładzaj przez minimum 3 godziny.

3. Wierzch

  1. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia.
  2. Gdy zacznie lekko tężeć, wylej ją na stężałą warstwę serową i ponownie schłodź, aż całkowicie zastygnie.
  3. Przed podaniem udekoruj truskawkami, pestkami granatu i perełkami cukrowymi.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Produkty powiązane

4-częściowy zestaw foremek do ciast i tortów Patisse Profi

89,00 zł

• Zestaw 4 płaskich foremek do ciasta
• Idealne do przygotowywania blatów do tortu i innych niskich ciast
• Zapewniają równomierne pieczenie i profesjonalne rezultaty
• Łatwe w utrzymaniu w czystości
• Wykonane z najwyższej jakości materiałów
• Odpowiednio użytkowane posłużą na długie lata

(0/5)

    Aluminiowa forma na 9 mini babek Patisse Premium

    183,99 zł
    • Forma do pieczenia mini babek
    • Pozwala na jednoczesne przygotowanie 9 sztuk
    • Idealna do deserów wielkanocnych
    • Wszystkie wypieki będą miały tą samą wielkość
    • Idealnie sprawdzi się w domowej i profesjonalnej cukierni
    • Wykonana z najwyższej jakości materiałów
    • Odpowiednio użytkowana posłuży na długie lata
    (0/5)
    • Na zamówienie

    Forma do pieczenia serce Patisse Classique

    19,00 zł
    • Forma do pieczenia w kształcie serca
    • Idealna do przygotowywania brownie, sezonowych ciast z owocami
    • Do oryginalnych wypieków z okazji walentynek
    • Łatwa w utrzymaniu w czystości
    • Wykonana z najwyższej jakości materiałów
    • Odpowiednio użytkowana posłuży na długie lata
    (0/5)

      Garnek żeliwny serce Staub

      1 099,00 zł
      • Idealny do smażenia i powolnego gotowania różnego rodzaju mięs, ryb oraz warzyw
      • Matowa emalia wewnętrzna szczególnie dobrze sprawia się do chrupiącego opiekania i charakteryzuje się wybitną wytrzymałością
      • Do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych, piekarników i grilla
      (0/5)
      • Wycofane z oferty
      • Na zamówienie

      komentarze (0)

      Brak komentarzy w tej chwili

      Nowy komentarz